Blick auf Murnau mit Kirche

Wassily Kandinsky

Objectinformatie

Blick auf Murnau mit Kirche

183
Schilderijen
Van Abbemuseum

Reconstructie van de herkomstgeschiedenis

? <> ?
: Dochter van A. Kaufmann (collectie), Nederland
:
: Inventaris museum

Vóór 1951
: K. A. Légat (kunsthandel), Den Haag
:
: Inventaris museum

1951
: Aankoop museum van kunsthandel K. A. Légat
:
: Inventaris museum

1951 <> heden
: Van Abbemuseum
:

Huidige restitutiestatus

Gerestitueerd
: 2018: De Restitutiecommissie heeft op 29 januari 2018 de gemeente Eindhoven geadviseerd over een verzoek tot teruggave van dit schilderij. De commissie is van oordeel dat de gemeente niet verplicht is tot restitutie. Lees meer hierover op de website van de Restitutiecommissie.
2022: De Restitutiecommissie maakte op 12 september 2022 een tweede bindend advies bekend. Zij adviseert de gemeente Eindhoven het schilderij Blick auf Murnau mit Kirche van de kunstenaar Wassily Kandinsky terug te geven aan de betrokken familie. De gemeente Eindhoven en het van Abbemuseum kochten het werk aan in 1951. Aan dit tweede bindend advies ging aanvullend onderzoek vooraf, dat twee jaar duurde en nieuw materiaal opleverde. In het eerste bindend advies van 29 januari 2018 werd het verzoek tot teruggave afgewezen; er kon niet met de vereiste mate van aannemelijkheid worden vastgesteld dat het werk tijdens het naziregime uit het bezit was geraakt van Johanna Margarethe Stern-Lippmann (1874-1944), de Joodse (over)grootmoeder van verzoekers. Het volledige advies is te vinden op de website van de Restitutiecommissie (dossiernummer RC 5.178).

Onderzoeksbevindingen

Het is onbekend wanneer en van wie kunsthandel Légat dit schilderij heeft verworven. Het is niet duidelijk wie de voormalige eigenaar 'A. Kaufmann' was en hoe het schilderij uit zijn bezit geraakte.

Het museum verwierf dit schilderij in 1951 bij kunsthandel Légat in Den Haag. Op de oude inventariskaart van het museum staat “vroeger verzameling A. Kaufmann, door diens in Nederland wonende dochter verkocht aan Légat (opg. Légat).” Gezien de mogelijk joodse naam 'Kaufmann' en de entartete aard van het kunstwerk, rijzen er vermoedens dat het werk een problematische herkomstgeschiedenis zou kunnen hebben. Onderzoek op het internet en in onder andere het RKD, NBI en oeuvrecatalogi van Kandinsky heeft weliswaar een aantal potentiële personen met de naam A. Kaufmann opgeleverd maar niet met zekerheid uitgewezen wie de voormalige eigenaar was of waarom hij afstand van het schilderij deed.