In de handen het offermes (rechts), en de schedelschaal (links). Gekleed in een dierenhuid als lendendoek met als sieraden zware borsthangers en een slinger van mensenhoofden om de hals, zware oorringen, eenvoudige enkel-, pols- en bovenarmbanden. Het gelaat met een derde oog in het voorhoofd; in de hoog opgemaakte haartooi vijf schedels, de top van het middendeel van de haarwrong afgebroken. Een zeer hoog opwaaiende shawl omgeeft schouders en hoofd en hangt af tot op het postament. Zwart-bruine patina, borstsnoeren en banden met kleine turkooizen ingelegd; grof van makelij. Op de voetplaat een in bloemmotieven opgeloste kruis-varja.
onbekend
Objectinformatie
Geen afbeelding beschikbaar
In de handen het offermes (rechts), en de schedelschaal (links). Gekleed in een dierenhuid als lendendoek met als sieraden zware borsthangers en een slinger van mensenhoofden om de hals, zware oorringen, eenvoudige enkel-, pols- en bovenarmbanden. Het gelaat met een derde oog in het voorhoofd; in de hoog opgemaakte haartooi vijf schedels, de top van het middendeel van de haarwrong afgebroken. Een zeer hoog opwaaiende shawl omgeeft schouders en hoofd en hangt af tot op het postament. Zwart-bruine patina, borstsnoeren en banden met kleine turkooizen ingelegd; grof van makelij. Op de voetplaat een in bloemmotieven opgeloste kruis-varja. Bronzen beeld van Bhairava, een schrikwekkende godheid in normale, tweearmige gedaante, staande met enigszins doorgebogen benen op een zwaar, naar beneden gericht, lotuspostament.
NK400
toegepaste kunst
sculptuur
Vervaardiging
onbekend
Fysieke kenmerken
brons
33 cm
22 cm
Reconstructie van de herkomstgeschiedenis
: Nederlandsch-Aziatische Handelmaatschappij
: Kunsthandel
: Amsterdam
: Bundesarchiv Koblenz B323 nr.575
: Volgens opgave van de Nederlandsch-Aziatische Handelsmaatschappij (Archief SNK nr.161) werden er op 13 december 1941 en op 1 augustus 1942 kunstvoorwerpen verkocht aan het Münchener Kunsthandelsgesellschaft.
Er zijn geen of onvoldoende herkomstgegevens uit de periode 1933-1945 over dit object bekend. Na onderzoek zijn tot op heden geen bronnen gevonden die informatie over de herkomst kunnen geven. Daarom is er geen uitspraak te doen over mogelijk verdachte herkomst of mogelijk onvrijwillig bezitsverlies.
Dit object is op 30-11-1940 verkocht door de Nederlandsch-Aziatische Handelmaatschappij, Amsterdam aan de Münchner Kunsthandelsgesellschaft. Toen was het Joodse aandelenbezit van de Nederlandsch-Aziatische Handelmaatschappij al verkocht. Het is onbekend waar en wanneer de Nederlandsch-Aziatische Handelsmaatschappij dit object heeft verworven.